Navigeren door de Google Helpful Content update en de toekomst van SEO

Door Ilse Kalverboer Geplaatst op 24 jan. 2024 Onderwerp Websites
Sinds de lancering van de Google Helpful Content update in September 2023 ervaren veel websites een daling in hun posities in Google. Deze update, geïnitieerd door Google, heeft ingrijpende veranderingen teweeggebracht in de manier waarop content wordt beoordeeld en gerangschikt. In deze blog nemen we je mee in de gevolgen van deze update, onthullen we de laatste ontwikkelingen en bieden we inzicht in wat je kunt verwachten in 2024.

Wat is Helpful Content?

Voordat we de diepte ingaan, is het belangrijk om te begrijpen wat precies bedoeld wordt met Helpful Content. Kort gezegd, betekent dit het creëren van content dat niet alleen is geoptimaliseerd voor zoekmachines, maar wat vooral waardevol en bruikbaar is voor de eindgebruiker. Google streeft ernaar om de zoekresultaten te vullen met informatie dat daadwerkelijk een meerwaarde biedt aan degene die zoekt.

Wat is het doel hiervan? 

De strategie komt voort uit de observatie dat veel websites, waaronder uitgevers, hun focus hadden verlegd naar het creëren van content die goed scoorde in zoekresultaten, maar niet altijd informatief of waardevol was voor de gebruiker. De update van september 2023 heeft als doel dit patroon te doorbreken door websites te belonen die authentieke, sterke en waardevolle content creëren. 

De september 2023 update

Hoewel er geen officiële aankondiging was van een update in september 2023, hebben veel websites melding gemaakt van rankingfluctuaties. Deze schommelingen kunnen worden toegeschreven aan kleinere aanpassingen in de kernalgoritmen van Google en seizoensgebonden trends in zoekpatronen. 

Waar moet je op letten? 

Belang van een goede pagina-ervaring:

Het is van essentieel belang voor website-eigenaren om zich te concentreren op het optimaliseren van de pagina-ervaring, omdat Google dit als een cruciaal criterium beschouwt bij het evalueren van zoekresultaten. Het beantwoorden van positieve vragen over de aanwezigheid van Core Web Vitals, de veiligheid van pagina's, mobiele optimalisatie, minimale advertentie-interferentie en de toegankelijkheid van hoofdinhoud is van groot belang.

Bovenstaande aspecten vormen gezamenlijk de pijlers van een hoogwaardige gebruikerservaring, wat niet alleen de rangschikking in zoekresultaten beïnvloedt, maar ook bijdraagt aan de tevredenheid van bezoekers en het behouden van hun betrokkenheid op de website. Het nastreven van een uitstekende pagina-ervaring is niet alleen in het belang van zoekmachineoptimalisatie, maar ook vanuit het perspectief van gebruikersvriendelijkheid en klanttevredenheid, wat uiteindelijk leidt tot positieve resultaten voor de website als geheel.

Continuïteit van E-A-T:

Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness (E-A-T) blijven leidend in Google's algoritmen. Concentreer je op hoogwaardige content, sterke auteur profielen en een betrouwbare online reputatie om hogere rankings te behouden.

Optimalisatie van pagina-ervaring:

De Core Web Vitals-update, geïmplementeerd in mei 2021, blijft van invloed op zoekresultaten. Optimaliseer pagina-snelheid, mobielvriendelijkheid en HTTPS-beveiliging voor een naadloze gebruikerservaring.

Onthulling van het "Hidden Gems" algoritme:

Hoewel niet officieel bevestigd, lijkt het "Hidden Gems" algoritme actief te zijn, gericht op het benadrukken van hoogwaardige content die anders mogelijk over het hoofd wordt gezien. Dit biedt kansen voor kleinere websites en niches om de zichtbaarheid te vergroten.

Anticiperen op de "Helpful Content" update in 2024:

Met de recente aankondigingen lijkt Google zich voor te bereiden op een "Helpful Content" update in 2024. Deze update zou de nadruk leggen op behulpzame, op de gebruiker gerichte content en lagere rankings voor content zonder echte meerwaarde.

De toekomst van SEO in 2024

In 2024 zal het optimaliseren voor de gebruikerservaring en het leveren van behulpzame content essentieel zijn. De aandacht voor E-A-T, de optimalisatie van de pagina-ervaring en het anticiperen op mogelijke updates, zoals de verwachte "Helpful Content" update, zijn sleutelfactoren voor succes in online vindbaarheid.

Ilse Kalverboer
Marketeer bij MediaTrend
Maak kennis met Ilse, een frisse en ambitieuze marketeer bij MediaTrend. Ze is recentelijk afgestudeerd en staat aan het begin van een veelbelovende carrière. Als een echte meedenker brengt ze een proactieve houding en nieuwe inzichten naar ons team. Dankzij haar sterke academische achtergrond combineert ze theoretische kennis met praktische vaardigheden.
Google Ads
Een stijging van maar liefst 380% op onze online aanvragen
Regel je subsidie
Online Adverteren
Er is meer dan 200% omzet groei gerealiseerd binnen 3 jaar tijd
Vos Koffie
Zoekmachine Optimalisatie
De totale zichtbaarheid is met ruim 200% gestegen
Tintstore

Ik help jouw bedrijf naar de top!

Igor, Online marketing consultant
Doe binnen 2 minuten onze gratis online groei analyse en kijk hoe we samen jouw doel kunnen bereiken!