Het belang van interne linkbuilding

Door Sterre van der Velde Geplaatst op 27 feb. 2024 Onderwerp Websites
Om je website te optimaliseren is het belangrijk om gebruik te maken van interne linkbuilding. Deze term verwijst naar de manier waarop de verschillende pagina’s en inhoud op de website met elkaar zijn verbonden door middel van interne links. In deze blog gaan we dieper in op wat deze term inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je dit kunt toepassen op jouw website.

Wat is interne linkbuilding? 

Interne linkbuilding verwijst naar het proces van het creëren van links binnen je eigen website, waarbij je ene pagina naar een andere pagina op dezelfde website verwijst. Het belangrijkste kenmerk van interne links is dat ze binnen je eigen domein blijven en niet naar externe websites leiden.

Waarom is dit belangrijk? 

1. Verbeterde gebruikerservaring: Door gebruik te maken van interne links op je website kunnen bezoekers makkelijker vinden wat ze zoeken. Zij kunnen op deze manier beter door je website bladeren en relevante informatie krijgen. 

2. SEO voordelen: Zoekmachines zoals Google gebruiken interne links om de inhoud van je website te begrijpen en te indexeren. Door de juiste interne linkbuilding te gebruiken, kun je zoekmachines helpen om de relevantie en context van je pagina’s beter te begrijpen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een betere SEO-ranking.  

3. Lagere bouncepercentages: Een duidelijke interne linkbuilding kan helpen voorkomen dat bezoekers de site verlaten zonder andere pagina’s te bekijken. De kans is groot dat bezoekers door middel van linkbuilding langer op je website blijven en dus meer informatie verkrijgen. 

Hoe pas je interne linkbuilding toe? 

1. Identificeer de belangrijkste pagina’s: Begin met het identificeren van de belangrijkste landingspagina’s op je website, zoals je startpagina, productpagina’s, en populaire blogposts. Zorg ervoor dat je interne links altijd kunnen terug verwijzen naar deze pagina’s. 

2. Gebruik beschrijvende ankerteksten: Wanneer je een interne link maakt, is het belangrijk gebruik te maken van beschrijvende ankerteksten die de inhoud van de gelinkte pagina beschrijven. Een ankertekst is een tekst op een webpagina die klikbaar is en naar een andere pagina verwijst. Het best is om termen als “klik hier” te vermijden. Door een goede ankertekst, is het voor de bezoeker duidelijker waar de link naartoe leidt. 

3. Voorkom link fouten: Controleer de linkjes regelmatig en werk ze bij op het moment dat de website verandert. Het is voor bezoekers niet fijn als zij op een link klikken die niet werkt of naar een verkeerde pagina leidt. 

4. Relevantie van je links: Het is belangrijk om links op een natuurlijke manier te integreren in je tekst. Ze moeten relevant zijn voor het onderwerp van je pagina en de lezer helpen bij het vinden van aanvullende informatie. 

Conclusie

Kortom, interne linkbuilding is een onmisbaar onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Niet alleen helpt het voor een betere gebruikerservaring, ook kan het de zoekmachine-rankings en algemene prestaties van je website verbeteren. Door de juiste interne linkbuilding toe te passen kun je je online aanwezigheid versterken en je website tot een waardevolle bron voor je doelgroep maken. 

Sterre van der Velde
Performance Marketeer bij MediaTrend
Ontmoet Sterre, onze SEA Specialist en Social Media Marketeer bij MediaTrend. Met sterke communicatieve vaardigheden en een proactieve houding is zij een echte aanwinst voor ons team. Sterre beheert meerdere accounts die ze gedreven naar een hoger niveau tilt. Naast haar werk bij MediaTrend heeft ze waardevolle ervaring opgedaan in marketing en projectmanagement. Ze is niet alleen een strategische denker maar ook een echte doener. Buiten kantooruren houdt ze van sociale activiteiten en is ze altijd in voor een uitdaging.
Online Adverteren
Er is meer dan 200% omzet groei gerealiseerd binnen 3 jaar tijd
Vos Koffie
Online Adverteren
De omzet heeft een sprong gemaakt van meer dan 200%
NineTwoFive
Zoekmachine Optimalisatie
De totale zichtbaarheid is met ruim 200% gestegen
Tintstore

Ik help jouw bedrijf naar de top!

Igor, Online marketing consultant
Doe binnen 2 minuten onze gratis online groei analyse en kijk hoe we samen jouw doel kunnen bereiken!