Hoe werken Instagram advertenties?

Door Sterre van der Velde Geplaatst op 1 okt. 2022 Onderwerp Social media
De kans dat je deze blog leest omdat je interesse hebt in Instagram-advertenties, is vrij groot. Je bent hier aan het juiste adres, want wij kunnen je er alles over vertellen. Het kan natuurlijk wat spannend zijn om geld uit te geven aan advertenties als je nog niet zeker weet wat het zal opleveren. Het correct instellen van je Instagram-advertenties is daarom van groot belang, zodat het niet alleen geld kost, maar ook daadwerkelijk rendement oplevert. In deze blog gaan we dieper in op hoe Instagram-advertenties werken, wat de kosten zijn, welke soorten advertenties beschikbaar zijn en hoe je jouw potentiële klanten kunt bereiken.

De kosten van Instagram-advertenties

Een veelgestelde vraag is: hoeveel kosten Instagram-advertenties? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat het mooie van Instagram-advertenties is dat je zelf bepaalt hoeveel geld je eraan uitgeeft. Je kunt bijvoorbeeld een dagelijks budget instellen of een budget voor de gehele duur van je campagne. Hierdoor behoud je volledige controle over je uitgaven. Dit maakt Instagram-advertenties toegankelijk voor zowel kleine als grote bedrijven.

Het kostenaspect van Instagram-advertenties wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de doelgroep die je wilt bereiken, de concurrentie op dat moment, de advertentiedoelen en de creatieve elementen van je advertentie. Het advertentieplatform biedt ook diverse biedopties, zoals kosten per klik (CPC) of kosten per duizend vertoningen (CPM), waardoor je kunt kiezen wat het beste bij je budget en doelen past.

Het is belangrijk om je budget slim te beheren en te monitoren om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je Instagram-advertenties haalt. Experimenteer met verschillende budgetten en advertentiestrategieën om te ontdekken wat het meest effectief is voor jouw bedrijf.

Wat is een algoritme?

Instagram bepaalt grotendeels wat jij te zien krijgt. Dit gebeurt niet doordat er mensen achter de systemen zitten die jou persoonlijk kennen; het wordt bepaald door het algoritme. Een algoritme is eigenlijk een reeks stappen die je neemt om een doel te bereiken. In het geval van Instagram worden algoritmes gecombineerd met technologie. Ze worden gebruikt om beslissingen te automatiseren. Instagram is voortdurend bezig om jou de meest relevante content te tonen. Als je bijvoorbeeld langer naar een bepaalde foto kijkt, registreert Instagram dit als iets wat jij interessant vindt. Als je vaak video's bekijkt die te maken hebben met sport, onthoudt Instagram dat jij interesse hebt in sport.

Eigenlijk weet Instagram, als het goed is, precies waar jouw interesses liggen, maar ook waar jouw doelgroep zich bevindt. Dit maakt Instagram tot een uitermate geschikt platform om zeer gericht te adverteren. Door je advertenties goed in te stellen, kun je jouw doelgroep gemakkelijk bereiken gedurende de gehele klantreis.

Wat voor soort Instagram advertenties zijn er?

Bij het opstellen van jouw campagnes op het advertentieplatform (Facebook Ads Manager) zul je merken dat er veel verschillende soorten Instagram advertenties beschikbaar zijn. Deze diverse advertentietypen zijn ontworpen om te helpen bij verschillende bedrijfsdoelen. Voor elk type bedrijf en het bijbehorende marketingdoel is er een geschikte advertentieoplossing beschikbaar:

  1. Fotoadvertenties: Deze advertenties bestaan uit afbeeldingen en zijn ideaal voor het tonen van statische visuele content.

  2. Advertenties voor Instagram Stories: Hiermee kun je advertenties maken die worden weergegeven in de Stories van gebruikers, wat een effectieve manier kan zijn om een kort verhaal te vertellen.

  3. Videoadvertenties: Video's zijn krachtige manieren om de aandacht van je doelgroep te trekken en kunnen variëren in lengte en stijl.

  4. Adverteren met Collectie: Deze advertenties zijn ontworpen om gebruikers te inspireren om te winkelen door een verzameling van producten te tonen.

  5. Reels-advertenties: Met Reels-advertenties kun je inspelen op de populaire korte videoformaten op Instagram.

  6. Carrouseladvertenties: Deze advertenties stellen je in staat om meerdere afbeeldingen of video's in één advertentie weer te geven, waardoor je een verhaal kunt vertellen of verschillende producten kunt presenteren.

Elk van deze advertentietypen heeft zijn eigen toepassingen en voordelen, afhankelijk van je specifieke marketingdoelen. Het kiezen van het juiste type advertentie hangt af van wat je wilt bereiken met je Instagram-campagnes

Waarop kan je je Ads targeten? 

Zoals we eerder hebben uitgelegd, worden de interesses en demografische gegevens van de doelgroep gekoppeld via algoritmen. Naast de diverse Instagram-advertentietypes die beschikbaar zijn, zijn er (bijna) eindeloze mogelijkheden om te targeten en deze te combineren. Denk aan vrouwen tussen de 23 en 35 jaar die interesse hebben in sport, of mensen tussen de 50 en 65+ die van online games houden. 

Aan de slag met jouw Instagram-campagnes? 

Nu je in grote lijnen begrijpt hoe de advertenties werken, is het tijd om aan de slag te gaan. Of je nu een klein of groot budget hebt, meer bekendheid wilt creëren of je app wilt promoten, met Instagram-advertenties kun je zeer gericht of juist breed targeten. Onze specialisten helpen je graag bij het opzetten van je campagnes. 

Sterre van der Velde
Performance Marketeer bij MediaTrend
Ontmoet Sterre, onze SEA Specialist en Social Media Marketeer bij MediaTrend. Met sterke communicatieve vaardigheden en een proactieve houding is zij een echte aanwinst voor ons team. Sterre beheert meerdere accounts die ze gedreven naar een hoger niveau tilt. Naast haar werk bij MediaTrend heeft ze waardevolle ervaring opgedaan in marketing en projectmanagement. Ze is niet alleen een strategische denker maar ook een echte doener. Buiten kantooruren houdt ze van sociale activiteiten en is ze altijd in voor een uitdaging.
Zoekmachine Optimalisatie
De totale zichtbaarheid is met ruim 200% gestegen
Tintstore
Conversie Optimalisatie
Het aantal aankopen per klant is met ruim 85% gegroeid
SprayTan Solutions
Online Adverteren
Er is meer dan 200% omzet groei gerealiseerd binnen 3 jaar tijd
Vos Koffie

Ik help jouw bedrijf naar de top!

Igor, Online marketing consultant
Doe binnen 2 minuten onze gratis online groei analyse en kijk hoe we samen jouw doel kunnen bereiken!