Waar moet een goede landingspagina aan voldoen?

Door Ilse Kalverboer Geplaatst op 31 okt. 2023 Onderwerp Landingspagina's
Een landingspagina is een specifieke webpagina met een duidelijk doel: bezoekers aanmoedigen een specifieke actie te ondernemen. Voor het succes van online marketinginspanningen is het erg belangrijk om een goede landingspagina te hebben. Of het nu gaat om producten verkopen, leads genereren of informatie verstrekken, de landingspagina is vaak het eerste contactpunt tussen jou en je bezoekers. Daarom is het handig om ervoor te zorgen dat deze pagina aan bepaalde criteria voldoet. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

1. Relevantie

De eerste eigenschap van een goede landingspagina is relevantie. De pagina moet aansluiten bij de verwachtingen van de bezoekers op basis van de advertentie, zoekopdracht of verwijzende link waar ze op geklikt hebben. Het moet meteen duidelijk zijn waar de pagina over gaat en waarom de bezoeker daar is beland. Om de boodschap te versterken, is het slim om gebruik te maken van overtuigende koppen en subkoppen.

2. Call-to-Action (CTA)

Een duidelijke Call-to-Action is een must op elke landingspagina. Of het nu gaat om het aanvragen van meer informatie, het downloaden van een brochure of het inschrijven van een nieuwsbrief, je CTA moet opvallen en bezoekers aansporen tot de gewenste actie. Je kunt hiervoor woorden als “Koop nu” of “Meld je aan” gebruiken om duidelijk te maken wat je van de bezoekers verwacht.

3. Korte laadtijd

Niets is frustrerender dan een landingspagina die langzaam laadt. Bezoekers hebben vaak weinig geduld en zullen de pagina verlaten als deze te traag is. Zorg ervoor dat je pagina’s geoptimaliseerd zijn voor snelheid door afbeeldingen te comprimeren en onnodige tekst te verwijderen.

4. Eenvoudig en overzichtelijk ontwerp

Een goede landingspagina heeft een eenvoudig en overzichtelijk ontwerp. Bezoekers moeten direct begrijpen waar ze zich bevinden en wat ze kunnen doen. Vermijd afleidingen zoals overmatige tekst, onnodige afbeeldingen of navigatie. Daarnaast is het belangrijk dat de pagina er goed uit ziet op zowel mobiel als laptop.

5. Visuele aantrekkelijkheid

Visuele elementen kunnen de aantrekkingskracht van je landingspagina vergroten. Zorg ervoor dat ze relevant zijn voor de inhoud en het doel van de pagina. Je kunt gebruik maken van video’s, foto’s en infographics die aansluiten bij het onderwerp.

6. Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid

Bezoekers moeten het gevoel hebben dat ze met een betrouwbare bron te maken hebben. Om de geloofwaardigheid van je landingspagina te vergroten, kun je vertrouwens-elementen toevoegen. Voorbeelden hiervan zijn recensies van klanten, contactinformatie, certificeringen of logo’s van partners. 

7. SEO-optimalisatie

Om organisch verkeer naar je landingspagina’s te trekken, moet je zorgen voor SEO-optimalisatie. Hiervoor kun je gebruik maken van relevante trefwoorden in de inhoud, meta-titels en meta-beschrijvingen. Ook kun je letten op een goede URL-structuur, alt-teksten voor afbeeldingen en de technische aspecten van SEO.

8. Testen en optimaliseren 

Nadat je landingspagina live is gegaan, is het belangrijk A/B tests uit te voeren. Hiermee kun je verschillende elementen, zoals koppen en afbeeldingen, testen om te ontdekken wat het beste werkt voor je doelgroep. Door middel van het bijhouden van de prestaties van je pagina, kun je deze continu optimaliseren.

Het creëren van een goede landingspagina vereist aandacht voor detail en voortdurende verbetering. Door duidelijke, relevante én overtuigende elementen toe te voegen, kun je het succes van je online marketingcampagnes vergroten. Blijf de prestaties van je landingspagina's monitoren en pas ze aan om te voldoen aan de verwachtingen van je doelgroep. Met deze essentiële elementen in gedachten, ben je goed op weg naar het creëren van effectieve landingspagina's die conversies opleveren.

Ilse Kalverboer
Marketeer bij MediaTrend
Maak kennis met Ilse, een frisse en ambitieuze marketeer bij MediaTrend. Ze is recentelijk afgestudeerd en staat aan het begin van een veelbelovende carrière. Als een echte meedenker brengt ze een proactieve houding en nieuwe inzichten naar ons team. Dankzij haar sterke academische achtergrond combineert ze theoretische kennis met praktische vaardigheden.
Zoekmachine Optimalisatie
De totale zichtbaarheid is met ruim 200% gestegen
Tintstore
Conversie Optimalisatie
Het aantal aankopen per klant is met ruim 85% gegroeid
SprayTan Solutions
Google Ads
Een stijging van maar liefst 380% op onze online aanvragen
Regel je subsidie

Ik help jouw bedrijf naar de top!

Igor, Online marketing consultant
Doe binnen 2 minuten onze gratis online groei analyse en kijk hoe we samen jouw doel kunnen bereiken!