Kennisbank

Home of Marketing
Welkom bij onze kennisbank, jouw 'home of marketing', waar we geloven in de kracht van kennis delen. Hier vind je praktische inzichten, slimme strategieën en nuttige bouwstenen voor jouw persoonlijke en professionele groei.

Tutorials & Handleidingen

Ontdek, leer en creëer met onze uitgebreide reeks tutorials die ontworpen zijn om je te begeleiden binnen de wereld van online marketing.

FAQ

Hier hebben we de meest voorkomende vragen verzameld. Staat jouw vraag er niet tussen? Je mag het natuurlijk ook gewoon direct aan ons vragen.
Wat is online marketing?

Online marketing, ook wel digitale marketing genoemd, is de verzamelnaam voor het promoten van producten, diensten of merken via het internet. Het omvat diverse activiteiten zoals e-mailmarketing, contentmarketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en social media marketing.


Het doel van online marketing is het bereiken van een specifieke doelgroep via digitale kanalen, om zo gestelde doelstellingen te bereiken. Denk hierbij aan het vergroten van naamsbekendheid, aantrekken van meer websitebezoekers, verhogen van conversies zoals bestellingen, en het versterken van klantloyaliteit. Online marketing stelt organisaties in staat om hun boodschap op een effectieve en meetbare manier te delen op online kanalen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van online marketing?

Online marketing biedt meerdere voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor bedrijven van alle groottes. Een van de voordelen is de mogelijkheid om een wereldwijd publiek te bereiken, wat met traditionele marketingmethoden vaak veel duurder en lastiger is. Daarnaast maakt online marketing een gedetailleerde data-analyse en gepersonaliseerde marketingaanpak mogelijk. Zo biedt online marketing de mogelijkheid om gericht te adverteren.


Op platforms zoals Linkedin, Instagram en Facebook is het mogelijk om advertenties te tonen aan gebruikers die voldoen aan specifieke criteria zoals leeftijd, functie en interesses. Dit gerichte adverteren verhoogt de kans op een succesvolle campagne aanzienlijk. Ook meetbaarheid en flexibiliteit zijn voordelen van online marketing. Vrijwel alle aspecten van een online marketingcampagne kunnen gemeten worden en advertentiecampagnes kunnen op elk moment worden gepauzeerd of aangepast. Hoewel dit slechts enkele van de vele voordelen van online marketing zijn, onderstrepen ze waarom steeds meer bedrijven kiezen voor digitale strategieën om hun doelgroep te bereiken.

Wat is het verschil tussen organische en betaalde online marketing?

Bij organische online marketing worden gratis technieken zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het delen van content op social media gebruikt om op deze manier verkeer naar je website te trekken. Dit bouwt op lange termijn relaties en vertrouwen op met je doelgroep. Betaalde online marketing daarentegen, omvat het betalen voor advertenties en gesponsorde content, wat direct zichtbaarheid en snelle resultaten biedt. Beide methoden kunnen samen worden gebruikt om een marketingstrategie te vormen.

Wat is SEO en waarom is het belangrijk?

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is het proces van het verbeteren van je website om de positie in zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te verhogen. Het doel is om de zichtbaarheid van je website te vergroten en meer organisch verkeer aan te trekken. Dit is van belang omdat de meeste bezoekers via zoekmachines op websites terechtkomen.


Een goede SEO-strategie omvat het optimaliseren van content, het verbeteren van de laadsnelheid van de website, en het zorgen dat je website mobielvriendelijk is. Een goed gerangschikte website fungeert als het visitekaartje van je organisatie en biedt relevante informatie, waardoor het belangrijk is voor het aantrekken van klanten.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, is gericht op het verhogen van de organische zichtbaarheid van je website binnen zoekmachines zonder dat hier direct voor betaald wordt. Het is een strategie die zich op de lange termijn richt, met als doel je website zo te optimaliseren dat deze hoger scoort in de zoekresultaten.


SEA, oftewel zoekmachine adverteren, is het plaatsen van betaalde advertenties binnen zoekmachines zoals Google Ads. Deze methode zorgt voor directe zichtbaarheid en snelle resultaten, maar vraagt wel een budget om de advertenties draaiende te houden. Waar SEO zich concentreert op het organisch aantrekken van verkeer door optimalisatie, focust SEA op het direct aankopen van zichtbaarheid bovenaan in de zoekresultaten.

Hoe meet ik het succes van mijn online marketinginspanningen?

Om het succes van je online marketinginspanningen te meten, kun je gebruikmaken van diverse kernprestatie-indicatoren (KPI's), zoals websiteverkeer, doorklikratio's (CTR), conversiepercentages, sociale media-engagement en de return on investment (ROI). Het inzetten van analytische tools, zoals Google Analytics, kunnen helpen om gegevens te verzamelen en te analyseren. Deze instrumenten verschaffen inzicht in hoe je campagnes presteren, wat je in staat stelt om de effectiviteit van je strategieën te evalueren en aanpassingen te maken voor optimalisatie.


Het is belangrijk om je doelstellingen om te zetten in meetbare KPI's en vervolgens alle activiteiten meetbaar te maken, waarbij de methode afhankelijk is van het gekozen online marketingkanaal. Google Analytics is een veelgebruikte tool die helpt bij het identificeren van trends en patronen met betrekking tot websitebezoekers.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van online marketing?

De tijd die nodig is om resultaten te zien van online marketing is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de gekozen strategieën, de concurrentie binnen je branche en de bestaande online aanwezigheid van je bedrijf. SEA-campagnes kunnen vaak al directe resultaten opleveren, terwijl SEO en contentmarketing meer tijd vergen om organische groei te realiseren. Volgens algemene richtlijnen kan het 4 tot 12 maanden duren voordat de eerste resultaten van SEO zichtbaar worden, een proces dat continu optimalisatie en monitoring vereist.


Het is essentieel te begrijpen dat online marketing een langetermijninvestering is. In bepaalde gevallen, zoals bij een sterke domeinnaam of onbenutte mogelijkheden, kunnen resultaten sneller zichtbaar zijn. Hoewel 4 tot 12 maanden als een lange periode kan voelen, is het belangrijk om te onthouden dat SEO beschouwd moet worden als een marathon en niet als een sprint, waarbij de ware voordelen pas op de lange termijn zichtbaar worden.

Google Ads
Een stijging van maar liefst 380% op onze online aanvragen
Regel je subsidie
Website Snelheid
De snelheid van de website is gestegen met 170%
Niels Langeveld
Conversie Optimalisatie
Het aantal aankopen per klant is met ruim 85% gegroeid
SprayTan Solutions

Ik help jouw bedrijf naar de top!

Igor, Online marketing consultant
Doe binnen 2 minuten onze gratis online groei analyse en kijk hoe we samen jouw doel kunnen bereiken!